Apie Modifast | Vieno karto pakeitimas | Pilnas mitybos pakeitimas | Išbandyk Modifast | Modifast metodas | Patarimai | Kontaktai
 

Mitybos principai

 

  • Išgerkite ne mažiau 6 stiklines vandens per dieną.

Vanduo yra pats geriausias, sveikiausias ir vertingiausias gėrimas, kurio visada reikalauja kūnas. Geriausiai yra gurgšnoti negazuotą (mineralinį) vandenį, rekomenduojama išgerti ne mažiau kaip 100 ml per valandą.

  • Valgykite bent tris kartus per dieną (pusryčiai, pietūs, vakarienė) ir 1 – 2 užkandžius. Nepraleiskite pagrindinių valgymų (pusryčių, pietų ir vakarienės).
  • Turite valgyti reguliariai (maždaug tomis pačiomis valandomis):

-          Pusryčiai 7.00 – 9.00 val.

-          Užkandis 10.00 – 12.00 val.

-          Pietūs 13.00 – 15.00 val.

-          Užkandis 16.00 – 17.00 val.

-          Vakarienė 18.00 – 19.30 val.

  • Valgykite lėtai. Kiekvienas valgymas turi trukti ne mažiau kaip 10 minučių (gerai sukramtykite maistą), nes sotumo jausmas ateina tik po 20 minučių.
  • Kontroliuokite maisto porcijų dydį – matuokite jau paruoštus valgymui maisto produktus standartiniais matavimo indais (dubenėlis, lėkštelė). Norėdami nustatyti porcijos dydį, tiesiog žvilgtelėkite į savo rankas.
  • Venkite užkandžiavimų tarp reguliaraus valgymo. Galvokite ką, kada ir su kuo valgote.
  • Ribokite riebalų suvartojimą (ne daugiau 1-2 valgomus šaukštus per dieną). Išsirinkite tokį gaminimo būdą, kuriam reikia nedaug riebalų (virkite, troškinkite, kepkite ant grotelių, folijoje ir kt.). Valgykite paprastus patiekalus: mėsą ar žuvį su šviežiomis daržovėmis be padažų.
  • Valgykite daug baltymų, bet mažai riebalų turintį maistą – liesą mėsą (nugarinė yra liesiausia jautienos, kiaulienos ar avienos dalis), žuvį, paukštieną (be odelės), pieno produktus (liesą pieną (iki 1%), jogurtą (iki 1%) ar sūrius (varškės iki 12%, fermentinius iki 30%), išmokite skaityti etikečių informaciją apie produktų kaloringumą, sudėtį, maisto priedus.
  • Vartokite mažai perdirbtus (nerafinuotus) angliavandenius (rupaus malimo miltų duona, natūralūs ryžiai, patiekalai, pagaminti iš grubaus malimo miltų).  Juose daugiau vitaminų, mineralų ir skaidulinių medžiagų.
  • Ribokite cukrų ar medų  iki 2 – 3 arbatinių šauktelių per dieną.
  • Venkite saldumynų (ypač konditerijos gaminių, ledų) ir greito maisto. Jų mitybinė vertė nedidelė, o kaloringumas – labai didelis, kadangi daugelyje iš jų yra ir daug riebalų.
  • Venkite padažų ir aštrių prieskonių. Maistą gardinkite prieskoninėmis žolelėmis (krapais, petražolėmis, bazilikais ir kt. Rinkitės prieskonių mišinius be mononatriogliutamato (E621), kurie skatina apetitą.
  • Valgykite daug daržovių, nes jose mažai kalorijų, nėra (ar labai mažai) riebalų, daug skaidulų ir vitaminų bei mineralinių medžiagų, kurios yra geros sveikatos šaltinis.

Nevalgykite daržovių su sviestu, majonezu, grietine ar sūrio padažu. Vietoje jų vartokite citrinos sultis. Avokadai ir alyvuogės turi daug mononesočiųjų riebalų, bet ir kalorijų, tad juos vartokite saikingai.

  • Vaisiai turtingi skaidulomis ir maistingomis medžiagomis. Kasdien užkandžiams galite valgyti mažai cukraus turinčius vaisius (obuolius, kriaušes, slyvas, apelsinus, melionus, arbūzą ir kt.) arba gerti jų sultis, o kelis kartus per savaitę - daug cukraus turinčius vaisius (bananus, vynuoges, abrikosus, nektarinus).
  • Alkoholio geriau nevartokite ar vartokite saikingai (iki vienos taurės per savaitę). Alkoholio mitybinė vertė menka, tačiau energetinė – didelė: 1 g gryno alkoholio išskiria 7 kcal.
  • Riešutuose ir sėklose nėra cholesterolio, juose daug skaidulų ir vitaminų bei mineralų, tačiau jie kaloringi ir riebūs (2 saujose gali būti pusė dienos kalorijų).
  • Kuo daugiau pagal galimybes judėkite (Norint mažinti svorį – 40 – 50 min 5 kartus per savaitę; geros sveikatos palaikymui rekomenduojama 30 min fizinių pratimų ar kitokios fizinės veiklos 5 kartus per savaitę).

PradžiaPradžia

Krepšelis  

(tusčia)
Informacija:
8 630 00777
Dviejų savaičių svorio mažinimo programa

Klausk dietologo